Kaffekooperativer i Chiapas:
ISMAM (Indigenous People of the Sierra Madre of Motozintla)
Kooperativ som dyrker Cafe Mam. Kooperativet legger særlig vekt på det økologiske aspektet. Kaffen må ha vært dyrket organisk i over tre år før den anses som organisk. Har spesielle dyrkningsmåter, og bruker ikke kjemiske sprøytemidler. Har seks forskjellige organiske sertifikater.
§ Kaffen er dyrket av urbefolkningsbønder på deres egen jord.
§ Bøndene får direkte markedstilgang, uten å måtte gå gjennom "coyoter".
§ Hver bonde får betalt på en "work-share basis", og ikke ift hvor mye hans eller hennes individuelle farm produserte. Verdien av "work-share" øker etter hvert som flere og flere medlemmer blir fullstendig organisk, ettersom kaffen da blir verdt mer.
§ Kooperativet har over 1300 medlemmer.
Kaffekooperativet MUT VITZ
Omfatter de Chiapanesiske kommunene El Bosque, Simojovel, Bochil, Vitotol, San Andres Larradizar, Chenalho. Kooperativet er selvorganisert av medlemmene, og ennå ikke offentlig registrert.
Kooperativet ønsker å øke den lokale kunnskapen om økologisk dyrket kaffe, og å øke potensialet for medlemmene for å selge til "fair price".
Dyrker økologisk, og er på vei fra "natural production" til "certifiable organic". Medlemmene har flere ganger blitt angrepet av statlige og federale regjeringsstyrker. To av medlemmene fra Mut Vitz har produsert en video om deres kaffeproduksjon - utfordringer og fordeler.
MAYA VINIK
Maya Vinik er den sivile organisasjonen Las Abejas sitt kaffekooperativ. Las Abejas leter etter muligheter for å kunne få solgt kaffen sin til "Fair trade"-dealers.
MAJOMUT
Kaffekooperativ i Chenalhó. Eksporterer til Norge gjennom Max Havelar